Nyepi. 21 maart 2015

Nyepi6_600

In Maart, wanneer het nieuwe maan is, en ‘s nachts het eiland slechts verlicht door sterren, dan is het Nyepi, het Balinese nieuwe jaar.

Het schijnt iets met geesten te maken te hebben.

(English version here)

Die geesten die het hele jaar gezellig onder de mensen hebben geleefd,  in voor- en in tegenspoed, in hun huizen,  de tuinen. Op de kruispunten van de straat en van hun levens.

Tijd om ze eens wakker te maken, uit hun verstopplekjes te lokken. Dus maken de Balinezen uitbundige offerandes, leggen fruit, bloemen en wierrook vóór de huizen, op de straten, overal.

Die geesten komen dan tevoorschijn en wanneer ze er allemaal zijn, dan barst de hel los: vuurwerk en gigantische Ogoh-ogoh’s die met elkaar in fel gevecht gaan.

Ogoh-ogoh’s; grote monsters, veel groter dan mensen, op een raamwerk van bamboe en met een heel team van sterke jongens eronder die het gevaarte dragen. Alle banjars (buurthuizen) hebben weken in het geniep aan hun Ogoh-ogoh geknutseld en de originele creaties gaan van waanzinnig tot bizar! Eerst trekken  die ogoh-ogoh’s nog wat wild in processie voorbij maar tegen de avond gaan ze in gevecht met elkaar: de ene banjar tegen de andere, het ene monster tegen het andere. En dan kan het er heftig aan toe gaan!

Nyepi1_600

Reken maar dat die geesten zich helemaal te pletter schrikken en het hazenpad kiezen. Die vliegen weg, naar Java, Lombok of waar dan ook.

Maar ja, de volgende dag spijt. Ze zaten net zo lekker tussen die mensen, daar. Dus ze vliegen terug.

Laat Bali nou geheel en al verlaten blijken…

Want het is dan Nyepi: iedereen heeft zich verstopt. Er hangt geen was buiten, er is geen mens op straat, er is geen auto die rijdt. En komt de nacht, dan is er geen licht dat brandt. Geen straatverlichting, geen licht in de huizen, geen tv die aan staat, geen lekker geurend eten; helemaal niets. Bali is leeg. Teleurgesteld laat de geest zich dan maar door de wind meenemen naar een volgend eiland. Java, of Lombok ofzo.

Sinds een paar jaar is het de autoriteiten zelfs gelukt het internationale vliegveld te sluiten. Honderden vluchten worden gecancelled. Vroeger werden toeristen die aankwamen,  zonder pardon in een busje geladen en in het dichtsbijzijnde hotel gedumpt, ongeacht andere afspraken of plannen. Traditie gaat vóór.

Nyepi4_600

 

Nyepi2_600

Nyepi5_400
Wil je een dag complete stilte, totale sereniteit en een bebouwde kom zonder lichtvervuiling ervaren, zorg dan dat je in Maart ruim vóór de nieuwe maan aanwezig bent. Dan kun je samen met de Balinezen je vergapen aan de monsters en je verstoppen voor de geesten.

Foto’s met dank aan Peter Steenbergen, van Madé’s Warung, Seminyak, Bali.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: