MH17.

MH17_banner

MH17-ramp. Een illustratie van iets waarvan geen beelden zijn.

Hate-mail, ontvangen naar aanleiding van een artikel op GeenStijl

Op 15 Augustus 2014 verscheen er een artikel op GeenStijl waarin verontwaardigd werd gesteld dat dit schilderij schaamteloos geld incasseren is over de ruggen van de slachtoffers van de MH17-ramp. Vervolgens stroomde mijn mailbox vol met redelijk agressieve e-mails.

Een paar dagen later besloot ik die te gaan publiceren maar niet voordat ik de afzenders hiervan verwittigd had. Hieruit kwamen de volgende conversaties. De laatste is ontroerend in de uitgebreidheid van excuses. Een bosje bloemen hoefde ik echter heus niet.

Hier komen ze:

 • Mailtje zonder titel van Nourdine Farouk <nourdinefarouk@hotmail.com>:
  “Dag Sophia,
  Erg ziek en onsmakelijk om over de rug van de omgekomen mensen (MH17) een bom duiten te willen verdienen met jouw wanstaltige kut-schilderij. Schaamteloos! Dat je nog in de spiegel kunt kijken. ongelooflijk.
  Grt en veel wijsheid en compassie toegewenst”

-Niet ondertekend.-

Dus ik antwoordde met mijn standaardmailtje:

Beste Nourdine,

Uw mail is ontvangen en gelezen.
Naar aanleiding van de stroom mailtjes die ik heb gekregen heb ik besloten een webpagina hiervan samen te stellen en openbaar te posten.
Uw mail maakt hier deel van uit.
De mail zal worden geplaatst inclusief afzender (naam, emailadres).
Mocht u hier bezwaar tegen hebben, kunt u dat kenbaar maken door mij te mailen en de reden opgeven.
In principe zal ik uw reactie eronder plaatsen.
Afhankelijk van de inhoud van uw reactie, kan de naam vervangen worden door initialen.
Ik neem aan dat wanneer u achter de inhoud van uw mail blijft, u ook geen bezwaar hebt tegen openbare publicatie van de gegevens.
Met vriendelijke groet,
Sophia Anastasia”

Ik kreeg geen antwoord

 

 • Titel:”U hoort niet thuis in onze maatschappij!” Van 718i5ev8q0dbhum656+mkodm67kf7zxd1fsj4@guerrillamail.com:

“Ik hoop dat uw kinderen overkomt wat er met de kinderen van MH17 is gebeurd.
Dan koop ik wel een schilderij(of twee).
Maar serieus… hoe ziek bent u?
Heeft u geholpen lichaamsdelen en stukken mensen resten van MH17 te bergen en heeft u zo uw inspiratie opgedaan voor uw aandachtstrekkerij schilderij? Waarschijnlijk wel… want met zo’n schilderij kan je alleen een hele ijskoude zijn.
En die knuffel……..”

-niet ondertekend-

 

Of dit mailtje dan:”Ik trek de opmerking terug, ehm, waar ging het eigenlijk over?”

 • Mail zonder titel. Robert Oosterbeek

“Did you get in touch with the family of the people who died at the crash? No. You want to make money of the people we now have to miss. Go to hell.

In the name of familymembers who lost their dearest.”

-Standaardmailtje verzonden op 17 augustus.- antwoord op dezelfde dag:

“Gezien de omstandigheden wil ik de opmerking terugtrekken, omdat dit mailadres ook voor geheime doeleinden gebruikt wordt en deze mail niet door mij maar door iemand anders van mijn pc is verstuurd. (Studentenkamer). Als ik wist van wie dit kwam, had zijn of haar naam eronder gemogen 😉 Ik hoop dat u afziet van plaatsing. Ik heb mijn laptop beter beveiligd :)”

Mijn antwoord, 17 Augustus:

“Beste Robert, Mag ik even opmerken dat dit een heel vreemd antwoord is? Als je bij nader inzien de opmerking terug wilt trekken, kan dit ook zonder dat iemand anders het heeft gestuurd. Dan maak je excuses en vraag je of ik het niet wil plaatsen. Als iemand anders in jouw naam dit soort dingen verstuurt, dan schrik je je te pletter en maak je ook excuses. Dat lijkt mij logisch. Als het een studentenkamersituatie is, is er meestal maar één, hooguit twee mensen die toegang hebben, en kan de naam gegeven worden van degene die de mail in jouw naam stuurde. Eerst was het een pc, daarna is de laptop beter beveiligd. Het klopt gewoon niet. Sorry, Robert, maar ik krijg een hele vreemde indruk van deze mail. Met vriendelijke groet, Sophia”

Antwoord even later: “Sophia. Ik moest net even snel antwoorden, maar alsnog excuses. Ik heb overigens geen idee waar het verder over gaat, die mail die naar je is gestuurd. Blijkbaar heb je er nog meer ontvangen wat natuurlijk erg vervelend is. Echter kan het ook zijn dat mijn mail is gehackt. Zodoende zat ik daar net even wat meer mee. Ook dus excuses voor die reactie net. Ik hoop dit op een nette manier te kunnen afhandelen en niet zelf de dupe te worden van het handelen van een ander. Met vriendelijke groet, En nogmaals excuses, De echte Robert”

En nog een berichtje daar kort na: “Overigens noem ik mijn laptop ook pc, omdat ik m’n toetsenbord en alles eraan hang, omdat hij de pc heeft vervangen. Daarnaast is dit mijn manier om geschrokken te reageren…”

 

 

 • Titel:”Sick”.  Mail van Hans van Duijn <hduijn@versatel.nl> : “Sick basterd”

-Standaard antwoordmailtje verzonden-

Zijn antwoord (binnen een uur): “Lekker doen meisje ga ook eens naar een dokter”

-Na publicatie-: “Burn ugly bitch burn.
Jezelf kunstenares noemen en bedelen voor geld op je website
Ga gewoon de hoer spelen misbaksel
Voort een geeltje wil ik je verlopen kop wel even volspuiten”

 

 

‘Een mailtje is veel discreter dan openbaar uitschelden, dus…’

 • Mail met als titel MH17 van Marieke Meulenbroek <meulenbroek_marieke@hotmail.com>:
  “Vol verbazing heb ik net zitten kijken naar jouw schilderijen over vlucht MH17. Spoor jij wel om dit soort rotzooi te maken en op internet te zetten? Is het misschien in je hoofd opgekomen dat dit soort ‘kunst’ veel te vroeg komt? Het is nog geen maand geleden! Echt schandalig dit. Walgelijk, een rondvliegend hoofd, dat knuffeltje en weet ik het wat nog meer. Lekker geld proberen te verdienen door andermans diepe ellende! Of geef je de opbrengst aan de nabestaanden? Denk het niet he? Echt om te kotsen deze actie!!”

Schermafbeelding 2014-08-23 om 17.00.32

“Zou je de tweet met mijn volledige naam er in even kunnen verwijderen? Ik heb jou een mail gestuurd en niet openlijk aan de schandpaal genageld (zoals Geenstijl) dus zou wel fijn zijn als je je reactie dan ook alleen naar mij geeft ipv het zo kinderachtig op Twitter te zetten. Daarbij heb ik het over je werk en niet over jou persoonlijk (uitschelden bv.), zoals veel anderen dat wel deden. Dank je.”

“Beste Marieke, Je schaart je in een horde mensen die het blijkbaar helemaal ok vinden om dergelijke mails aan mij te sturen maar vindt dat het privacyoverschrijdend is als jouw reactie openbaar is? Ik heb slechts een paar quotes uit de mails gehaald die bij mij binnen zijn gekomen. Die van jou omdat je rept over een hoofd, wat ik toch echt niet geschilderd heb. Ik weet niet waar jij de scheidslijn legt tussen werk en persoonlijk wanneer je zegt:”lekker proberen geld te verdienen door iemands diepe ellende”.
Ik vind het prima de tweet weg te halen. Zet jij je reactie dan ook gewoon even openbaar op GeenStijl? Dan hoef ik niet meer zelf openbaar te maken wat anderen achter de rug van iedereen om denken dat normaal is om tegen mij te zeggen. Met vriendelijke groet, Sophia.”

Een mailwisseling volgt waarin we het niet eens worden. Ze zegt: “Ik heb jou geen verschrikkelijke dingen toegewenst of uitgescholden, voor het geval je dat niet was opgevallen. Daarom vraag ik je ook mijn naam weg te halen. […] De boodschap was aan jou en die heb je gelezen.” Uiteindelijk besluit ze met: “Doe vooral wat je niet laten kunt. Je hebt mijn mails duidelijk niet goed gelezen. Graag mijn achternaam weg laten.  Succes ermee.”

 

 

 • Mailtje zonder titel van Erwin Bakke <ebakke@hotmail.nl>
  “Wat ben je voor een kut kunstenares zeg. Totaal geen respect toon je met dat kutwerk over de MH17
  Hoe kan je zo’n walgelijk schilderij maken over die ramp waarbij zoveel mensen omgekomen zijn.
  TE BELACHELIJK VOOR WOORDEN!!!!
  GEWOON TE ZIEK VOOR WOORDEN
  Ga normaal werk zoeken als je zo erg om geld verlegen zit zeg.”

-Standaard antwoordmailtje verzonden- Geen reactie van Erwin.

 

 

 • Titel: Fuck you van Brake yanek <richardkluiter88@gmail.com>
  FUCKYOU

-Standaard antwoordmailtje verzonden- Antwoord: FUCKYOU!!

 

 

De kracht van Twitter:

 • MH17 painting Jan R. Terpstra <j.r.terpstra@gmail.com>:
  “Your MH17 painting is without any taste, without respect for the vinctims and their families. It is despicable that you try to make money from a disaster that has a whole copuntry in mourning. You will eternally burn in hell for this. — m.v.g. Jan Terpstra”

Waarop ik twitterde:’Die vind ik wel het mooiste, denk ik:”You will eternally burn in hell for this….m.v.g. Jan Terpstra”  M.v.g.=Met vriendelijke groet, toch?’

En iemand van mijn volgers zei:”Jan Terpstra? Die ken ik! Wacht, hij zit ook op Twitter, wacht, ik spreek hem even aan!”

Schermafbeelding 2014-08-23 om 20.49.43

Schermafbeelding 2014-08-23 om 20.48.37

Twee dagen later een enigszins aangepaste standaardmail: “Beste Jan, Naar aanleiding van de stroom mailtjes [blablabla] daaruit volgende twitterconversatie en excuses maken hier deel van uit. De mail zal worden geplaatst inclusief afzender (naam, emailadres). Ik neem aan dat wanneer u achter de inhoud van uw mail blijft, u ook geen bezwaar hebt tegen openbare publicatie van de gegevens. Met vriendelijke groet, Sophia Anastasia”

Antwoord:”Oh ja, die toestemming wil ik best geven. Maar toestemmingen via internet zijn mij te vluchtig, dus e.e.a. wel netjes volgens het auteursrecht, schriftelijk en met beider handtekeningen er onder.”
“Hoi Jan, In mijn mail vraag ik geen toestemming. Ik kondig publicatie aan. Mocht er bezwaar zijn, hoor ik dat graag. mvg, Sophia”
“Ah. Je gaat materiaal publiceren waar ik het auteursrecht op heb? m.v.g. Jan Terpstra”
“Ach, weet je, publiceer wat je wilt. Maakt mij de pis niet lauw. Ik heb gezegd wat ik heb gezegd. Klaar. m.v.g. Jan Terpstra”

 

 • Titel: “Schilderij MH17”. Mail van Cornelis van Gelderen <cvgelderen@hotmail.nl>
  “Onlangs zag ik op internet een schilderij, met de ramp van de MH17. Gaat het geld naar de nabestaanden, of is dit zelfverrijking, over de rug van de slachtoffers? In ieder geval vind ik dit niet kunnen, zo kort na de ramp. De nabestaanden kunnen dit als schokkend ervaren!”

-Op mijn standaardmailtje geen reactie van Cornelis.-

 

 

De laconieke reactie:

 • Titel: painting. Mail van Niels van der Wekken <niels@utmail.net>:
  “Hi, I saw your painting: http://www.sophia-anastasia.com/recent-paintings/MH17_1.php Nice marketing! Take the suffering and agony of all the relatives of the victims and sell it for 7200 euro’s, only 25 euro’s per death, job well done. Maybe it’s time to get some professional help from a psychiatrist 🙂 Have a nice day.”

Antwoord op mijn mailtje:”Ik ben benieuwd, zal een mooi artistiek kunstproject worden. Is de site al online?”

Ik: “Beste Niels, Nog niet, eerst wilde ik netjes de ‘deelnemers’ verwittigen. Met vriendelijke groet, Sophia.”

 

 

Even overleggen:

 • Mail met als titel: “Empathie” van Hans Nauta:
  “Dag Sophia,
  In het kader van empathie is het op dit moment veel te vroeg om geld te verdienen met kunst betreffende een ramp als MH17. De meeste nabestaanden zijn nog in afwachting van identificatie en zijn er zelfs niet zeker van of hun geliefden ook zijn gevonden!   Smaken verschillen met kunst, maar in dit geval is de timing vrij smakeloos…
  Ik wens je wijsheid, Hans Nauta”

17 Augustus 18:23 standaardbericht verzonden.
17 Aug 19:00 “Dag Sophia, Bedankt voor het bericht. Ik heb geen bezwaar tegen publicatie, mijns inziens heb ik mij correct uitgedrukt. Gaarne wel het emailadres onbruikbaar c.q. onleesbaar maken. Dit is niet vanwege andere reacties maar vanwege de zogenaamde spambots die het internet afstropen. Het afstandelijke bericht zal wel een standaard opzet zijn, want opnieuw mis ik waar het om draait: empathie. Had het toch even uitgesteld, of had de opbrengst ten goede laten komen van het monument… (ook dit mag geplaatst worden)   Groet, Hans”

17 aug 19:11 uur. “Hallo Hans, Het afstandelijke bericht is inderdaad omdat het een standaardbericht is. Dit simpelweg omdat de vele tientallen berichten moeilijk allen persoonlijk te beantwoorden zijn, zeker niet gezien de inhoud van de verschillende berichten. […] Sorry dus voor de onpersoonlijkheid in deze. Dank voor de reactie, Vraag mij nog steeds af waarom deze reactie niet openbaar op GeenStijl geplaatst kon worden. Groet, Sophia”

17 Aug 19:18 “Dag Sophia,   Bedankt voor de snelle reactie en heldere uitleg. Ik laat de berichtgeving even voor wat het is omdat andere reacties mogelijk meer aandacht (oplettendheid?) vergen.   Groet, Hans”

17Aug 19:22 Klopt! Het is een heikele kwestie… Groet, Sophia

 

 

Reactie van een werkeloze?

 • art??? regtri <regtri@xs4all.nl>:
  “hey, you stipid,ugly woman, Heartless bitch, you’re only interested in the money. Burn in hell.Forever without redemption. Reggie Trintels Holland”

-Standaard mailtje verzonden- Antwoord:”OMG! you really scared me now by your threat to publish my name and email adress …NOT. I still think you’re doing everything for money (even give away everyone who disagrees with you)”

 

 

Afkeurende groeten veranderen toch in vriendelijke groeten:

 • Maitje met als titel: “mh17” M. W. Janssen <im_gegenteil@mail.com>
  ”Verkoop dat stomme vliegtuigrampschilderij maar aan de Russen, die hebben vaak wel een slechte smaak. Je boft maar dat “kunst” zeer subjectief is….”

-Standaard antwoordmailtje verzonden-

Zijn antwoord: Re: Re: mh17:
“Geachte mevrouw Sophia Anastasia, Hartelijk dank voor de uitverkiezing en dat ik daar bij mag zitten. Één ding eis ik wel van u. En dat is dat u vermeld dat ik een heer ben. Dus: Dhr. M. W. Janssen. Verder gaat u uw vrolijke gang maar en beleeft u maar fijn uw victorie-momentje. Ik sta achter mijn boodschap.[…] Maar eventuele doodsbedreigingen wens zelfs ik u niet toe. Dat dan wel weer. Het zou u sieren om het schilderij misschien wat beter uit te leggen, misschien dat wij boze mensen het dan beter snappen.
Met afkeurende groeten, Dhr. M. W. Janssen”

17 Aug: “Geachte heer Janssen, Kunst zou je eigenlijk niet uit moeten leggen, anders mist ie doel. Het is een illustratie van een gebeurtenis die nooit visueel is vastgelegd. Over de timing en het prijskaartje wordt vooral gediscussieerd, in dit geval. Timing zal nooit goed zijn: over een jaar is het nog zout in de wonde van een nabestaande (als dat zo opgevat wordt) en over een jaar mist het zijn relevantie in de rest van de wereld. […] Met vriendelijke groet, Sophia.”

17 Aug: “Geachte mevrouw Sophia Anastasia, In ieder geval bedankt voor uw reactie en uitleg voor zover u dat kan geven. Zo is het voor mij persoonlijk ook wat beter te plaatsen. Hoewel ik zelf geen heilige ben, zijn doodsbedreigingen wat mij betreft wel uit den boze, want we moeten ons niet verlagen tot de mensen en het geweld wat we nu juist verafschuwen. Met vriendelijke groet, Dhr. M.W. Janssen”

“Geachte heer Janssen, Met dat laatste ben ik het, voor alles, geheel eens. Sowieso: ik maak slechts kunst, en houd mij graag verre van geweld en alles wat daarmee te maken heeft.”

MH17_image1

 

 

Echt ziek:

 • Mailtje met als titel: “ziek in je hoofd” van Denise Wachter <dnwachter@hotmail.com>
  ”7200 euro verdienen ter nagedachtenis aan 298 doden.
  De nabestaanden willen vast allemaal je schilderij kopen….. hahaha, dit geloof je toch zeker zelf niet!
  Wie wil jouw kutkunst aan de muur hebben hangen?”

-Standaard antwoordmailtje verzonden-

Antwoord van Denise:“nog meer aandacht vragen? Je bent echt ziek. De mensen zijn nog niet eens begraven…… Ga eens wat nuttigs met je tijd doen.”

 

 

 

 • Titel van de mail: ‘wow’ van:’Ik ben het zelf’ <ikbenhetzelf@gmail.com>:

“You must have the moral compass of a Gulag prison guard…. I hope you drown in your own paint.”

 

 

Ik heb altijd gelijk, iedereen is het met mij eens en, o ja, ik weet waar jouw huis woont (ahum):

 • Titel: “Interesse MH17” van Stofzuigerman De Baas <stofzuigerman@hotmail.com>
  “Gadverdamme Sophia, Wat een ontzettend slecht mens ben jij. Een beetje geld proberen te verdienen over de rug van omgekomen Nederlanders. Jammer dat jij geen reisje met MH17 had geboekt. Ik hoop dat door de negatieve berichtgeving op geenstijl jij je kunt bedrijfje wel gedag kunt zeggen. Hoe durf je het lef te hebben.   Gadver.”

-Niet ondertekend-. Standaardmailtje teruggestuurd waarop zijn reactie:

“Prima, be my guest. Ik hoop dat jij je hierdoor beter voelt. Achterlijk en schaamteloos persoon dat je bent. En waarom heb je mijn schrijven over geld verdienen over de rug van dode Nederlanders niet op Twitter gezet? Bang dat je volgers dan zien dat ik gelijk heb? Naam en e-mail adres publiceren, dat is erg…. Anders zet je **{een adres}* in Utrecht er even naast. Weten mensen meteen waar ze je mooie schilderij op kunnen halen.”

 

 

Dom kind, ik:

 • Titel: mh-17. Mail van Vicks <vicks55@hotmail.nl>:
  “FUCK OFF WITH YOUR PAINTS     MH-17 YOU IDIOT!!”

Na mijn antwoordmailtje een uitleg: “Je moet geen geld verdienen aan MH-17….. Waar ben je in godsnaam mee bezig ?? 7000 euro ervoor vragen…. Schrap je werk mbt mh-17 Voor de rest ga gewoon door met je werk ( als je het werk kan noemen ) Ps.:  indien jij mij gegevens online zet,  graag zelfs… Zet ik het op Facebook en Twitter !! At your service “

Nog een mailtje daarna met:“Dom kind”

En nóg eentje met als inhoud: “Dom kind !!!!!!!”

 

 

“Wat zullen je kinderen zich voor je schamen”:

 • Titel: ‘MH17 paintings’ van Carina van Heems <cvanheems@hotmail.com>
  ”Hallo Sophia Anastasia, Ik zag je MH17 schilderijen op je website. Afschuwelijk hoe kun je zo iets maken. Heb je geen fatsoen ? Ik zag op je site ook dat je zelf moeder bent, best zielig voor je kinderen een moeder die geld verdiend aan andermans ellende ! Wat zullen ze zich voor je schamen.”

Op mijn antwoord een reactie van Carina: “Hallo Hallo Sophia Anastasia, De reactie komt recht uit mijn hart. Ik sta er nog steeds achter. Het zal een volle webpagina worden. Verdien je hier nu ook weer geld mee ? Als je mijn  reactie plaatst haal a.u.b. de spelfout er even uit. verdient i.p.v. verdiend. Carina van Heems.”

 

 

Iedereen mag mij vanalles sturen maar ik mag er niks mee:

 • Titel:‘mh17 painting’ Bram W.:
  “Hello, Is saw your’e painting about mh17. One question don’t you think its a bit hard for the family of the victims to see you earn money from a disaster? It was better to auction the painting and give the money away to the family of the victims. Best regards, Bram”

Reactie op mijn standaardantwoord:”Beste Sophia, Ik stel het niet op prijs als u mijn mailadres openbaar maakt. Hiervoor geef ik geen toestemming. Met vriendelijke groet, Bram”

“Beste Bram, In mijn mail vraag ik geen toestemming. Ik kondig het aan. Met vriendelijke groet, Sophia”

“Beste Sophia, En ik maak hierbij duidelijk dat je niet zomaar iemands mailadres openbaar kunt maken. Met vriendelijke groet, Bram”

“Beste Sophia,Laat u even weten waar u mijn mailadres plaatst? Ik neem trouwens geen afstand van mijn bericht omdat ik vind dat ik u niet onjuist heb bejegend ik vroeg het me alleen af of u het niet te vroeg vond voor de rest heb ik niks verkeerds gezegd. Het was niet bedoelt als aanval maar als u het wel zo voelt, bied ik daarvoor mijn excuses aan. Met vriendelijke groet, Bram.”

“Beste Bram, […] In de meeste mails worden op de meest onfatsoenlijke wijze mij verteld dat ik meer fatsoen zou moeten hebben. Het gaat vooral om de kwestie timing en prijs.
Over de timing zou ik willen zegten dat het over een jaar nog moeilijk is voor de nabestaanden, en niet meer relevant is voor de rest van de wereld.
Over de prijs wil ik even niets anders kwijt dat, welke prijs dan ook, het altijd als lijkenpikkerij gezien kan worden.
Het schilderij is slechts een illustratie van een gebeurtenis waar geen beeld van is. Dit heb ik zo mooi en helder mogelijk proberen weer te geven. Niets meer, niets minder.
Ik accepteer uw excuses en zal slechts uw initialen gebruiken en geen vermelding van het emailadres, wanneer ik tot publicatie overga.
Met vriendelijke groet, Sophia.”

 

 

 • Titel: “Betreffende het ‘ge-wel-dige’ schilderij.” van Dante Hilgenberg <lasalleneige@gmail.com>
  “Is het niet in je opgekomen dat het nogal ‘lomp’ kan overkomen door zoiets, overigens, verschrikkelijk lelijks, online/te koop te zetten?”

-Standaard antwoordmailtje verzonden- Geen reactie van Dante.

 

 

For your eyes only:

 • ‘MH17 schilderij’. jw.kuijpers@chello.nl:
  “Ik vind het smákeloos dit schilderij! het is mooi gemaakt maar komt érg hard aan denk ik bij de nabestaande…helemaal voor de nabestaande van het kindje van wie het aapje was!!! bah!! Angelique”

Op mijn mailtje antwoordt ze:”Nee ik geef mijn mening en het is niet de bedoeling dat ik er reacties op krijg,is voor jou bedoeld. Naam is niet erg mijn email adres gaat geen ander wat aan. Angelique.”

 

 

“mail” van een ongetallenteerde provocateur:

 • Mail van Moneybrawl@gmail.com getiteld ‘“kunst”’:
  “Het feit dat je een ongetallenteerde provocateur bent is duidelijk. Had je werkelijk geen enkel respect voor de nabestaande kunnen tonen? Een walgelijk wijf ben je. Wat een voorbeeld voor je kinderen!”

Antwoord op mijn standaardmailtje: “Je mag tevens in de collage opnemen dat ik je een narcistische aandachtshoer vind.  Waar is het eindresultaat te bewonderen?”

 

 

De enige persoon die zomaar, zonder druk, besluit zijn welgemeende excuses aan te bieden:

 • Titel:’Ziek?’ Hans M.:
  “Onbestaanbaar dat je zoiets maakt en hiermee geld wilt verdienen. Ben je met proefverlof uit de kliniek of zo? Ga eens naar de dokter zieke bitch!! Domme kk hoer of zo noemen we dat tegenwoordig in NL.   Ga je schamen domme kut!!! H. M.”

Op mijn mailtje de volgende reactie: “Dag Sophia, Lees zojuist je mailbericht van gisteren. Ik begrijp je boosheid, het is wel erg kort door de bocht van mij; en ik bied je hiervoor mijn welgemeende excuses aan. Ik ben nogal opgefokt de laatste tijd over van alles en nog wat. De toestand in Den Haag, de puinzooi in de Oekraïne, en zo nog het een en ander. Ik heb besloten om verder af te zien van alle internet-discussies, en ga niet meer op bezoek bij sites als GeenStijl, PowNews en nog wat anderen. Is niet goed voor mijn gezondheid, en ik los er weinig mee op. Daarom nogmaals mijn diepe excuses, en ik begrijp heel goed dat je boos bent.   Sterkte en wijsheid met alles gewenst.   Met vriendelijke groet, HM”

“Hallo Hans,  Dank voor de excuses, ik aanvaard ze hierbij en zal, als ik de oorspronkelijke mail publiceer, slechts initialen weergeven en het mailadres weglaten. Het is interessant te zien dat u als enige van alle schrijvers van de stroom haatmail die ik heb gekregen, ervoor gekozen heeft uw excuses aan te bieden. De meeste mensen blijven bij hun woorden, en doen er soms nog een schepje bovenop. We leven in een vreemde wereld waar mensen denken dat ze zomaar andermans leven kunnen binnendringen en ze op brute wijze hun visie op denken te mogen leggen.
Ik was niet zozeer boos alswel geschokt door het gebrek aan fatsoen dat mensen hierbij betrachten. Het is duidelijk dat mijn schilderij (voor zover ik kan zien slechts een illustratie van een gebeurtenis waar geen beeld van is) heel wat impact heeft. Voornamelijk timing en prijs vallen fout. Dit zijn kwesties die waarschijnlijk nooit goed zullen vallen. Timing is over een jaar nog steeds fout voor de nabestaanden en mist tegen die tijd zijn relevantie. Prijs is lijkenpikkerij, welk bedrag je er ook op zet. Dat staat buiten kijf. Wijsheid, zoals u mij toewenst, is hier lastig. Met vriendelijke groet, Sophia.”

“Dag Sophia,   Bedankt voor je mail.  Ik ben (gelukkig) niet gewend om dergelijke haatmail te sturen. Dit was absoluut de eerste en de laatste keer dat ik me hieraan bezondigd heb.
Ik kan best venijnig zijn, maar dit soort schrijfsel herken ik niet in mezelf.   De laatste maanden was ik veel te vinden op Powned en Geenstijl. Daar wordt je ook niet vrolijker van natuurlijk. Iedereen loopt elkaar op te fokken, en ik wil me niet verder verlagen tot dit niveau. Maar aan de andere kant is het goed dat sommige mensen een uitlaatklep hebben om hun frustraties te uiten denk ik. Maar het gaat wel erg ver af en toe met haat zaaien. Helemaal met je eens. En je schilderij had zeker impact zie ik aan alle reacties. Misschien is het moment verkeerd gekozen om dit doek te presenteren? De wond is nog heel vers bij veel mensen. Het is pas een maand geleden gebeurd.   Verder wind ik me op over dat hele “kalifaat”gebeuren in de wereld, of het nu in Den Haag is, of  bij die gruwelijke barbaren van het ISIS, en zo nog het een en ander.   Maar mijzelf opwinden zet ook geen zoden aan de dijk. Zaterdag heb ik mijn pc opgeschoond, en mijn pc geblokkeerd voor dergelijke sites. Dat geeft een beter gevoel. Ik heb wat interessante boeken aangeschaft en dat is een beter vermaak, waar je anderen niet mee lastig valt. En ik wind me op over veel te veel zaken,  wat slecht is voor mijn gezondheid. Ik ben erg blij met je reactie, ik heb het  beruchte mailtje nog eens  nagelezen, voor ik het heb verwijderd en schaam me hier diep voor.
Je zult mij niet meer tegenkomen op zulk soort sites.
Ik wil  je graag een bloemetje laten bezorgen  voor mijn totaal onbeschofte bericht. Ik hoop dat je dit gebaar kunt waarderen. Zo maak ik het een (klein) beetje goed hoop ik. Laat maar even weten Sophia, ik zou het erg prettig vinden in elk geval.  Succes!
Groet   HM”

-ik heb niet meer gereageerd.-

 

 

Artikel op GeenStijl waarop deze hate-mail is ontvangen.

5 comments

 1. tja, kunst moet blijkbaar, vooral nergens over gaan. Ik vindt het een mooi schilderij. Ik snap niet zo goed waarom dit niet zou kunnen. Familieleden worden toch de hele dag herrinert aan MH17? Het is de hele dag in het nieuws en de media verdiend daar ook geld aan. Vreemd.

 2. Christina · · Reply

  Kijk naar de world press foto’s…bijna allemaal ellende. En dat wordt wereldwijd “geviert”. Ik denk dat veel mensen hard geconfronteerd werden met hun kwaadheid over deze hele situatie rondom vlucht MH17, en geen andere manier konden vinden hun verdriet en kwaadheid te uiten.
  Een schilderij over hoe het gegaan zou kunnen van MH17 wordt afgezeken door mensen die vrijheid van meningsuiting schijnbaar heel erg hoog hebben staan maar dat concept niet begrijpen. Kunst (naar mijn mening) moet wat met je doen, en discussies losmaakt. En Dat doet dit schilderij!
  Goed gedaan Sofia!
  Groetjes
  Christina

 3. ik vind het een mooi schilderij dat raakt. Voel er een bepaalde stilte in, verlies, verdriet. Kunst is toch een uitingsvorm van de ziel dacht ik. Je hebt een hoop over je heen gekregen en natuurlijk, smaken verschillen, maar poeh wat een oordelen!

 4. Wat denk jij wel niet tering mogool beetje troep maken dat aapje was van een meisje van 11!!! En dan ga jij daar ff een “schilderij” van maken . Jij bent echt gek in je kop he.
  Ramdebiel gekke klootzak idoot <- dit alles hoor jij zeker wel vaker he want dan ben JIJ

 5. […] headerfoto is van een schilderij dat gemaakt werd door ArtBySophia naar aanleiding van de MH17 ramp. Kijk gerust eens rond op haar site, ze heeft nog een aantal […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: